Welke rijbewijs?

Welke rijbewijs?

Voor dat je de weg op mag moet je eerst je rijbewijs halen. Hiervoor moet je een geldig theorie en praktijkexamen afleggen. Voor elke voertuig gelden andere rijbewijzen. Om in een auto te mogen rijden heb je een rijbewijs B nodig. Dit rijbewijs mag je op je 17e halen. Wel mag je pas vanaf je 18e zelfstandig zonder een ervaren bestuurder (van minimaal 5 jaar) rijden. Voor een motorvoertuig op tweewielen met een maximumsnelheid boven de 45 geldt minstens (voor de lichte categorie) rijbewijs A1. Voor de zwaardere categorie met beperkingen geldt A2. En voor de zware categorie zonder beperkingen geldt A. bestuurders van een scooter, brommer of een brommobiel moeten in het bezit zijn van een AM rijbewijs. Als je al een autorijbewijs hebt hoef je geen AM rijbewijs meer te halen.

Verzekeringen afsluiten

Iedereen die in het bezit is van een motorvoertuig moet hiervoor verplicht een WA-verzekering afsluiten. Dit dekt de schade die jij met je motorvoertuig aan andere veroorzaakt. Veel jongeren zetten hun scooter op de naam van hun ouders zodat de premie dan lager is dan bij iemand van onder de 24. Maar buiten een WA-verzekering kan je nog meer verzekeringen afsluiten. Zo heb je voor het verzekeren van je scooter een:

WA + Beperkt Casco: met deze verzekering ben je verzekerd tegen lichamelijk en materiële schade die je aan andere toebrengt maar ook aan schade die je aan je eigen scooter hebt veroorzaakt.

Daarnaast heb je nog WA + Volledig Casco met deze verzekering ben je ook verzekerd tegen verlies, diefstal, joyriding, brand, vandalisme etc. Als je bent verzekerd tegen diefstal ben je alleen verzekerd als je een geldig ART slot hebt en je hem aan je achterband vastmaakt als je weg bent. Alleen een stuurslot is geen geldig slot.

De kosten van een verzekeringsmaatschappij verschillen per plaats waar je woont, leeftijd en het type scooter.