Welk rijbewijs heb ik nodig voor een vrachtwagen?

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een vrachtwagen?

Om een vrachtwagen legaal te mogen besturen heb je een speciaal rijbewijs nodig. Dit noemen we een groot rijbewijs. Er zijn twee soorten vrachtwagenrijbewijzen, namelijk het C-rijbewijs en C1-rijbewijs. Welk rijbewijs je nodig hebt hangt vooral af van het gewicht van de vrachtwagen. Ben je van plan om je vrachtwagen rijbewijs te halen? Lees dan hier de verschillen tussen de twee vrachtwagen rijbewijzen en welke je precies nodig hebt.

2 soorten vrachtwagenrijbewijzen

In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten vrachtwagenrijbewijzen, namelijk het C-rijbewijs en het C1-rijbewijs. Bij het C-rijbewijs mag je een vrachtwagen met het gewicht van meer dan 3.500 kilogram besturen. Het C1-rijbewijs is bedoeld voor vrachtwagens en campers tussen de 3.500 en 7.500 kilogram. Met het gewicht van een vrachtwagen wordt de toegestane maximummassa bedoeld. Dit is het lege gewicht (een vrachtwagen + trailers die niet gevuld zijn) en het maximale laadvermogen van de vrachtwagen. Beschik je over het Rijbewijs C of C1 dan mag je een aanhanger of oplegger van maximaal 750 kilo aan de vrachtwagen koppelen. Wanneer de aanhanger zwaarder is dan heb je een rijbewijs CE of CE1 nodig. De minimale leeftijd voor het halen van een vrachtwagen rijbewijs is 18 jaar. Voor het rijbewijs C en CE is de minimale leeftijd 21. Daarbij ben je verplicht om een medische keuring te ondergaan. 

Waar je rijbewijs halen?

Er zijn verschillende aanbieders voor het behalen van je vrachtwagen rijbewijs. Op het internet kun je veel informatie vinden, maar wij raden je aan om met vakmensen te praten. Hiermee bedoelen we chauffeurs die al een tijdje in het vak zitten. Ga je voor een bedrijf werken die alles voor je vergoed dan werken ze vaak al samen met een rijschool. Om het rijbewijs te halen zal je een praktische en theoretische toets moeten afleggen, net als bij het behalen van een rijbewijs voor je personenauto. Bij de keuze voor een rijschool is het belangrijk dat je je op je gemak voelt bij de instructeur.

Onderscheid verschillende vrachtwagens

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten vrachtwagens. Bij bepaalde soorten transport zal je intern ook opleidingen moeten volgen. Neem bijvoorbeeld de transport van vee of fossiele goederen. Deze producten mogen alleen onder bepaalde voorwaarden getransporteerd worden en dus zal je hiervoor vaak verschillende certificaten moeten behalen. Ben je van plan om zelf een vrachtwagen te kopen? Kijk dan even op deze site.