Hier moet je over nadenken bij het afsluiten van je autoverzekering

Je hebt net je rijbewijs gehaald, maar wat moet je nu allemaal weten en doen voordat je echt in je eigen auto mag rijden. Dit is een van de belangrijkste dingen die je moet regelen voor je de weg op mag. Het is in Nederland namelijk verplicht om een verkering te hebben voor je auto. Iets wat in veel andere landen anders is geregeld. De autoverzekering wordt ook wel afgekort WA-zekering genoemd, dit staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoed schade die jij bij een ander veroorzaakt met je auto.

Welke soorten zijn er allemaal?

Er zijn heel veel verschillende aanbieders van de WA-verzekering. Echter is het de extra dekking die je erbij kunt kiezen waar ze onderscheid in maken. Over het algemeen zijn er 2 aanvullende verzekeringen voor je auto. Dit zijn het beperkte casco en het volledige casco. Hieronder wordt het verschil uitgelegd. Het beperkte casco zorgt ervoor dat je bovenop je WA-verzekering verzekerd bent voor brand, diefstal, sterretjes, botsingen met dieren en natuurgeweld. Dit zijn dingen die heel vervelend zijn als het gebeurd. Je hebt op de meeste van deze geen invloed. Bij een volledig casco ben je tevens verzekerd voor aanrijdingen, slippen en te water raken en andere dingen die buiten kunnen gebeuren.

Welke verzekering past nou bij mijn auto?

Als je een vrij nieuwe auto hebt, denk aan een auto die nog geen 5 jaar oud is, is het verstandig om een volledig casco erbij te nemen. Nieuwe auto’s zijn vaak duur, en als je er schade aan komt door bijvoorbeeld een natuurverschijnsel is het toch fijn dat je de schade kunt laten herstellen zonder dat je hier nog eens extra voor hoeft te betalen. Bij oudere auto’s kun je kiezen om een wat beperktere dekking te nemen omdat de waarde toch al flink is afgenomen. Kijk dus goed rond voordat je een verzekering afsluit. Het kan je een hoop geld in het jaar schelen als je voor jou de beste autoverzekering afsluit.