Vanaf nu kan je ook je rijbewijs online aanvragen!

Vanaf nu kan je ook je rijbewijs online aanvragen!

Vanaf dit jaar kun je ook je rijbewijs online aanvragen. De RDW gaat samen met de NVVB en vijftien gemeenten een proef starten voor het digitaal aanvragen van rijbewijzen. Wel dien je daarna zelf je rijbewijs bij de gemeente op te halen.

Ondanks dat je je rijbewijs nog zelf moet afhalen, scheelt het veel moeite als je je rijbewijs online kan aanvragen. Op dit moment moet je naar het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen bij een balie. Dan moet je een x aantal dagen wachten. En vervolgens moet je ‘weer’ naar het gemeentehuis om je rijbewijs in ontvangst te kunnen nemen. Als het aan de RDW, NVVB en de 15 gemeenten ligt is dat in de toekomst niet meer nodig.

De deelnemende gemeenten zijn Alblasserdam, Amsterdam, Arnhem, Dordrecht, Eindhoven, Haarlemmermeer, Hendrik Ido Ambacht, ’s-Hertogenbosch, Hollands Kroon, Molenwaard, Papendrecht, Rotterdam, Sliedrecht, Utrecht en Zwijndrecht. Alphen aan den Rijn zal dus nog even moeten wachten helaas.

Hoe gaat rijbewijs online aanvragen in zijn werk?

Zoals altijd laat je een pasfoto maken bij een fotograaf. Maar dit keer zet je daar ook een handtekening bij. De fotograaf stuurt vervolgens je pasfoto voorzien van handtekening door naar het RDW waar gecontroleerd wordt of je aan alle voorwaarden voldoet. Doe je dat, dan ontvang je een e-mail met het verzoek digitaal je rijbewijs aan te vragen. Als je een aanvraag indient voor 00:00 uur, kun je direct de volgende dag je pasje ophalen aan de gemeentebalie. Op deze manier gaat het proces van het aanvragen van je rijbewijs dus een stuk sneller!

Beveiliging en authenticatie

De digitale aanvraag is extra beveiligd doordat de inlog met DigiD is aangevuld met een authentificatie via je paspoort, ID kaart of rijbewijs met chip. Volgens het Binnenlands Bestuur kun je het identiteitsbewijs met een Android telefoon scannen.

Wij zijn erg benieuwd hoe dit zich verder zal ontwikkelen! Het is een stap in de goede richting! Wil jij je rijbewijs gaan halen? Doe dit dan bij Rijschool Eren en vraag een proefles aan!